Sunday, 19 August 2012

Khalid usah campuri urusan PBT, selesai segera isu Unisel?


Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak sepatutnya campur tangan dalam urusan pengeluaran arahan pembangunan untuk Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2).

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, pengeluaran arahan pembangunan itu sebenarnya di bawah kuasa pihak berkuasa tempatan (PBT) yang bertanggungjawab iaitu Majlis Perbandaran Kajang (MPKj).

"Bagaimanapun, Abdul Khalid dalam kenyataannya baru-baru ini menyatakan sebarang kelulusan membabitkan pembangunan Langat 2 harus melalui Menteri Besar untuk persetujuan.

"Kalau ikut peraturan, kelulusan arahan pembangunan di bawah kuasa PBT. Mungkin kerana beliau seorang Menteri Besar, Khalid mahu mengawal semuanya," katanya pada sidang akhbar selepas melawat tapak projek penyaluran air mentah dari Pahang ke Selangor di sini hari ini.

Hadir sama, Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Noriah Kasnon; Ketua UMNO Bahagian Hulu Langat, Datuk Johan Abd. Aziz; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dusun Tua, Ismail Sani dan Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Datuk Sohaimi Shahadan.

Sementara itu, Noh pada majlis lain di KUALA SELANGOR membidas tindakan Menteri Besar Selangor yang didakwa sering menyalahkan pihak lain berhubung isu yang berlaku di negeri itu termasuk isu membabitkan Universiti Selangor (Unisel).


Beliau berkata, sepatutnya kerajaan Selangor salahkan diri kerana gagal membayar hutang kepada Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB).

"Mereka boleh pula biayai kos guaman kes mahkamah membabitkan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei dan pengarah strategik Parti Keadilan Selangor (PKR) Rafizi Ramli menggunakan duit rakyat," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program "Maal Kacau Dodol" anjuran Badan Amal Selangor (Kasih) dan Persatuan Kebudayaan dan Muzik Melayu Nusantara Malaysia (Dendang Anak Malaysia) di Puncak Alam di sini hari ini.

"Kita telah mengemukakan permohonan pada 2010 tetapi sehingga kini masih belum menerima sebarang jawapan," ujarnya.

Sementara itu, beliau meminta Khalid meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Selangor sekiranya gagal menyelesaikan proses pengambilalihan pengurusan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) sebelum September ini.

"Khalid juga pernah buat kenyataan ingin memecat Pengerusi Eksekutif Syabas, Tan Sri Rozali Ismail dan Ketua Pegawai Eksekutif Syabas, Datuk Ruslan Hassan. Saya cabar Khalid berbuat demikian sebelum bulan depan," katanya.

No comments:

Post a Comment