Tuesday, 26 December 2017

KOS SARA HIDUP NAIK PEMBANGKANG CAKAP TAPI BUKAN KE SOAL EKONOMI BERPUNCA SIKAP SENDIRI


Sikap rakyat Malaysia yang rata-rata gemar mengeluh tentang kepayahan hidup kononnya akibat tekanan ekonomi semasa dikatakan berpunca daripada sikap, kehendak serta emosi mereka yang tidak pernah rasa bersyu­kur dengan keselesaan yang dimiliki.

Kepayahan yang sering diuar-uarkan itu tidak setara dengan kemewahan hidup yang dinikmati baik dari segi pelancongan, makanan, kenderaan serta pakaian.

Rakyat sentiasa me­ngadu kenaikan harga petrol serta menu­duh kemelesetan ekonomi sedang berlaku apabila pusat beli-belah tidak lagi dikunjungi, tetapi ironinya mereka sentiasa mengutamakan pilihan yang paling atas atau mewah dalam memenuhi keperluan dan kehendak masing-masing.

“Terdapat ahli-ahli politik yang menuduh Malaysia me­nuju kebankrapan dan ramai mempercayainya tanpa mengiktiraf realiti pencapaian ekonomi negara termasuk pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 6.2 peratus pada suku ketiga 2017, 7.2 peratus pertumbuhan permintaan swasta dan rizab antarabangsa yang mampu menampung lebih tujuh bulan import.Persoalannya bukan sama ada ekonomi teruk atau tidak, tetapi bagaimana sikap kita melihat ekonomi. Ekonomi tidak boleh dihuraikan mengikut perasaan,”

Sememangnya masih ada rakyat yang hidup dalam kemiskinan dan memerlukan sedikit masa untuk menyelesaikan isu tersebut, namun pada masa sama, tidak boleh dinafikan hakikat bahawa ramai yang hidup dalam keada­an selesa.Rakyat sering membandingkan kehidupan dengan masyarakat Barat yang mewah dan suka melancong, tetapi berdasarkan statistik, rakyat Malaysia lebih gemar melancong malah destinasi pilihan mereka bukan calang-calang merangkumi Eropah, Amerika Syarikat (AS), China, Jepun dan Australia.

“Sudah tidak pasti adakah sikap suka melancong rakyat Malaysia ini ada kaitan dengan budaya atau genetik. Tetapi pastinya, ia lebih dikaitkan de­ngan kedudukan kewangan kera­na anda tidak boleh melancong tanpa duit.

“Sikap suka melancong ini dilihat tidak selari dengan segala aduan mengenai kenaikan harga minyak dan barangan,”

, rakyat kini tidak lagi berbelanja RM1.30 untuk secawan kopi, makan di warung, melancong di dalam negara atau membeli kereta Proton sebagai kenderaan pertama mereka.Mereka kini memilih minuman berharga RM13 secawan, restoran makanan laut, melancong ke luar negara dan memiliki kenderaan import.

Dakwaan kononnya pusat beli-belah tidak lagi dikunjungi bukan bermaksud rakyat tidak berduit, namun senario itu disebabkan trend membeli-belah secara dalam talian dan selera pengguna yang berubah kepada barangan yang lebih berjenama.
No comments:

Post a Comment