Saturday, 17 December 2016

KEMENTERIAN GILA PROJEK MOBILEPRENEUR MAMPU BANTU USAHAWAN BELIA UNGGUL DI NEGARA MALAYSIA

Pertama sekali tahniah di ucapkan kepada menteri yang tidak pernah kering idea dan di benci oleh pembangkang kerana beliau dan kementeriannya banyak bantu tolong orang susah iaitu Dato Seri Ismail Sabri Bin Yaakob 

Kedua Aku amat tertarik dengan satu program di kementerian ini iaitu program MOBILEPRENEUR

Disini aku nak bagi tahu Sesiapa pun boleh menjadi usahawan. Yang penting ialah perlu sabar dan tabah.Kelompok yang dikenal pasti ramai menjadi usahawan ialah belia itu sendiri. Pelbagai faktor yang menjadikan belia sebagai usahawan pilihan.


Antaranya, semangat waja dalam diri yang muda, sanggup berdepan dengan risiko, berani, ingin bersaing dan ingin mencuba sesuatu yang baru dan mencabar.

Atas faktor itu, aku difahamkan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) memperuntukkan RM5 juta bagi 500 usahawan belia seluruh negara untuk bergiat sebagai usahawan bergerak melalui projek Mobilepreneur bagi tahun 2016.

Langkah sebegini sesuatu yang menggalakkan dan pro aktif dari kerajaan sendiri.Sekurang-kurangnya program itu memberi peluang kepada belia daripada golongan miskin tegar, berpendapatan rendah dan mempunyai kesungguhan untuk menjadikan keusahawanan sebagai kerjaya pilihan.Jangan harap akademik semata-mata, tetapi asasnya ialah ingin berubah dan mengubah nasib.

Aku dapat maklum menerusi projek Mobilepreneur ini, kadar bantuan bagi setiap penerima adalah berjumlah RM10,000 membabitkan motosikal, peralatan dan kursus. Wah, langkah sebegini dilihat sebagai inisiatif kerajaan untuk membantu golongan belia terutama di kawasan luar bandar menjalankan perniagaan atau perkhidmatan tanpa memerlukan modal besar untuk membuka premis perniagaan.

Mengikut yang dimaklumkan, setakat ini, lima negeri iaitu Kelantan, Negeri Sembilan,Pahang, Selangor dan terbaru Melaka sudah diagihkan bantuan berkenaan, manakala negeri lain akan menyusul kemudian.Aku berharap kementerian yang dipertanggungjawabkan itu hendaklah meneruskan projek ini kerana sudah tentu ia dapat memberi impak kepada 500 usahawan ini.
Aku juga berharap usahawan ini dapat merealisasikan dengan jayanya hasrat Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah memperkenalkan konsep perniagaan baharu iaitu Usahawan Bergerak atau Mobilepreneur.

Mereka ini menjalankan perniagaan dengan cara konsep perniagaan menggunakan motosikal itu dan juga wang yang dapat seorang RM10,000 yang meliputi kos membeli motosikal RM5,000, pembelian peralatan RM4,000 manakala RM1,000 lagi untuk latihan boleh digunakan sebaik-baiknya terutama program sebegini adalah sebahagian Program Peningkatan Pendapatan (PPP) Ke Arah Menangani Kos Sara Hidup.

Perniagaan menerusi Mobilepreneur itu lebih mudah tanpa memerlukan modal besar untuk membuka premis perniagaan sekaligus mampu menjimatkan kos usahawan muda terlibat.
Aktiviti perniagaan dengan cara bergerak menggunakan motosikal itu lebih berorientasikan kepada perkhidmatan yang bercirikan mesra pelanggan.

Misalnya untuk servis kereta, motosikal atau penghawa dingin, pelanggan tidak perlu lagi ke bengkel mahupun ke kedai servis. Pelanggan hanya perlu menghubungi usahawan Mobilepreneur ini untuk datang ke tempat mereka, dan ini lebih menjimatkan masa pelanggan.

Emmy Hazrul
Wartawan Budak Baik

No comments:

Post a Comment